Dit, bijvoorbeeld:
OP DE CAMPING VAN DE LEZER
Onlangs mocht Frank Pollet meemaken 50 jaar te worden. Sinds de middeleeuwse Florentijnse dichter Dante daar voor zichzelf een memorabel feit van maakte, wordt die leeftijd midden in het verondersteld lange leven als een belangrijke datum voor auteurs gezien.
Het bereiken van dit magische punt was voor Frank Pollet en Uitgeverij WEL, waar hij eerder drie bundels te vondeling legde, reden een speciale bundel uit te geven met precies 50 gedichten.
Wat ze gemeen hebben is dat ze nooit eerder in een van zijn bundels verschenen. De meeste werden in de loop van dertig jaar (de tijd dat Frank Pollet al als dichter actief is) wel eerder gepubliceerd in de meest uiteenlopende media, zoals tijdschriften, verzamelbundels, kunstmappen, brochures, kranten, poëzieroutes en op websites.
De meeste weerleggen ook dat Frank alleen moeilijke gedichten schrijft. Tal van verzen in ‘Caravan!’ zoals de bundel heet, zijn ontroerende teksten in een direct aansprekende stijl en zegging, kleine kronieken soms van voorvallen in zijn directe omgeving, in en rond Sint-Niklaas dus. ‘Caravan!’ biedt gebeurtenissen op plaatsen die velen, op deze presentatie aanwezig, wel zullen kennen. Ik noem slechts Kemseke, Sinaai en Doel.
Doordenkend op het fenomeen “verspreide gedichten” ofwel “mobiele gedichten” koos Frank de titel ‘Caravan!’ Hij parkeerde de caravan van zijn inspiratie op tal van campings, die tegelijk fungeren als korte hoofdstukken, elf in totaal.
‘Caravan’ zal vanwege de relatief grote toegankelijkheid diverse groepen lezers aanspreken, bijvoorbeeld: 1) de lezers die niet zozeer op poëzie gericht zijn maar zich kennissen en vrienden van Frank mogen noemen en momenten uit ‘Caravan!’ zullen herkennen en daarom waarderen, 2) lezers uit het Waasland die gewoon trots zullen zijn op alweer een boek van een streekgenoot maar evengoed 3) de wroeters naar diepere betekenissen, want Frank zou de dichter Pollet niet zijn als hij in deze veelal gemakkelijk overkomende verzen niet toch ook allerlei technische exercities in zijn taal uitvoerde!
Ik wens ‘Caravan!’ een prominente staanplaats in de boekenkast van deze en andere lezersgroepen, met een feilloze aansluiting op de knetterende elektriciteit van het gezamenlijke taalspel en tevens op de waterleiding van hun verbeelding, bron die nooit op wil drogen!
Albert Hagenaars, uitgever van ‘Caravan!’